29/06/2022
La mostra, que inclourà peces musicals, experiències dels participants i una gran botada final, és la culminació del projecte que, des del març del 2021, treballa amb diversos grups de joves de la ciutat a l’espai públic al ritme de pilotes de bàsquet
Amb el projecte Bots pel Canvi cada setmana un grup de joves de diferents edats s’han trobat a l’espai públic de Manresa, fent botar pilotes de bàsquet tot creant ritmes. D’aquestes trobades setmanals, el pròxim 9 de juliol a les 21 h es presentarà la mostra final del projecte, on els grups de joves mostraran la peça que han estat assajant aquests últims dies. També, a través d’una pantalla, es podrà veure les conclusions de projecte extretes dels mateixos joves, d’una manera lúdica i original. L’acte acabarà amb una gran botada final conjunta. La mostra està oberta a tothom, i no és necessari realitzar cap reserva prèvia.
L’acte comptarà amb l’acompanyament vocal de les Corals de les persones grans de l’Ajuntament de Manresa i del Cor Incordis. També hi participarà l’Orquestra Basket Beat, que interpretarà dues de les seves peces i acompanyarà als joves en els ritmes que han estat assajant. Durant tot l’acte els acompanyarà Swing Engine, un grup de swing i dixiland. També es comptarà amb la rapera Laura Morales “Bichomalo”.
La mostra final del projecte pretén ser un acte festiu, però també vol convidar a la reflexió sobre la transformació dels joves que han participat en el procés artístic a través d’aquesta proposta d’art comunitària. El procés de transformació es va poder apreciar en un primer tast el 27 de novembre al Teatre Kursaal.
El projecte Bots pel Canvi
El projecte “Bots pel canvi Manresa 2022” va aterrar a Manresa el març del 2021, de la mà de Manresa 2022 i Basket Beat, amb la voluntat d’enfortir llaços entre joves, crear comunitat, promoure el sentiment de pertinença i compromís amb la ciutat i reconèixer el paper de l’art i de la cultura comunitària. La proposta també busca apropar el projecte Manresa 2022 als joves i fer-los partícips d’aquesta gran iniciativa de ciutat. Cada dimecres i divendres, joves de diferents barris de Manresa es troben a la plaça de Crist Rei, on té lloc el seu assaig setmanal. A partir dels diferents sons que pot emetre una pilota de bàsquet, es creen ritmes que van molt més enllà de l’àmbit musical. Mitjançant dinàmiques de joc que fan interaccionar els diferents participants, mentre s’intenta crear un espai lliure de judicis.
Des que va començar el projecte, s’han fet més de 115 tallers a una setantena d’entitats, centres de secundària, projectes i serveis on hi participen joves, arribant a la xifra de 1.280 participants i un total de 217 joves que han participat de les sessions a l’espai públic. Amb aquests tallers es pretén acompanyar les persones en el seu creixement personal a través de la creació i l’aprenentatge musical en grup i amb pilotes de bàsquet, però el projecte pretén anar més enllà i convidar aquestes persones joves a participar en un espai comunitari, on joves de diferents procedències i amb diferents històries de vida, generin vincles, noves maneres de relacionar-se, de coneixença... En definitiva que transformin la seva mirada cap als altres joves i cap a Manresa.
Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats
El projecte Bots pel Canvi forma part de Manresa 2022, un projecte que conté més de 40 accions i 100 activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a www.manresa2022.cat.
L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.
De Manresa al món
Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.