15/09/2022
Es tracta d’una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona que té l’objectiu de potenciar la tecnologia i la transformació digital de les ciutats. Durant la jornada, s’ha fet una marató de programació en la qual 40 joves manresans han plantejat solucions a un repte social.
Manresa ha acollit aquest dijous la jornada BeFuture!, una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, que té l’objectiu de potenciar la tecnologia i la transformació digital de les ciutats. També compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Fundació i2CAT, Fundació del Convent de Santa Clara, Huawei España, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Vic i Creació.
La jornada ha reunit participants de l’àmbit institucional, empresarial i social, que han analitzat el paper clau de la tecnologia per resoldre els reptes presents i futurs de les ciutats i les societats. El BeFuture! forma part del programa d’activitats de l’Àrea 5G Catalunya Central i ha estat inaugurat per Marc Aloy Guàrdia, alcalde de Manresa, Dani Marco, director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, i Eduard Martín, CIO i director de Connectivitat Intel·ligent de MWCapital, juntament amb Sergi Figuerola, CTO i CIO de la Fundació i2CAT, i Alex Carballo, director d’Administracions Públiques Catalunya i Aragó de Vodafone. També hi ha assistit el regidor de Ciutat Intel·ligent de l'Ajuntament de Manresa, Josep Gili Prat. Els ponents han destacat precisament que Manresa compti amb una regidoria pròpia d'aquest tipus, fet que no passa a molts altres municipis.
En el seu parlament de benvinguda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha destacat la importància que la ciutat pugui acollir esdeveniments com el BeFuture!, “que ens impulsen a continuar fent passos cap a la ciutat intel·ligent que volem ser, que és aquella que millora la qualitat de vida de les persones, que posa la tecnologia a l’abast de tothom i que aposta per créixer d’una manera sostenible”.
En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que des de l’Ajuntament de Manresa fa temps que es treballa en aquesta línia i que, fruit d’això, “en aquests moments tenim grans objectius sobre la taula” que “ens han de permetre atraure empreses, tecnologia i talent, i també retenir el que ja tenim a casa”. Entre els objectius ha citat el projecte de la Fàbrica Nova, l’ampliació del polígon del Pont Nou “que l’any vinent ja tindrem a punt” i també el Parc Tecnològic, “que va néixer precisament per acollir empreses especialitzades en les noves tecnologies, i que ja acull l’Eurecat, un potent i reconegut Centre Tecnològic que és proveïdor de tecnologia innovadora a les empreses, per tal de donar resposta a les seves necessitats d’innovació”.
Posteriorment a l’acte inaugural, ha tingut lloc una taula rodona sobre la digitalització com a motor social amb la participació de Joana Barbany, directora general de la Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Therese Jamaa, vicepresidenta de Huawei España, Sor Lucía Caram, directora de la Fundació Convent de Santa Clara, i Sònia Recasens, membre del consell assessor de la Fundació Pere Tarrés. La sessió ha posat l’accent sobre com la tecnologia contribueix a avançar sense deixar a ningú enrere.
Finalment, les empreses assistents a l'esdeveniment han tingut l’oportunitat de participar en un ‘workshop’ dirigit a professionals i emprenedors de la indústria 4.0 local per pensar en com les últimes innovacions tecnològiques que permet la transformació digital poden revolucionar els seus negocis. Un taller on han pogut treballar casos d'ús aplicant els últims avenços en tecnologies com la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o la connectivitat 5G.
Una ‘hackató’ social amb 40 joves
Ja a la tarda, 40 joves manresans han participat en la primera ‘Manresa Social Hackathon’, una marató de programació adreçada a facilitar les gestions de tràmits burocràtics de les persones migrants, com per exemple, la gestió del permís de residència o el de treball. Ha comptat amb estudiants de l'Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (UPC), l’Escola Joviat, l’Institut Lacetània i joves becats per la Fundació Convent de Santa Clara per cursar formació en TIC.
Per equips, han treballat per desenvolupar una proposta teòrica que han defensat a través d’un ‘elevator pitch’ davant d’un jurat d'experts, integrat per Therese Jamaa, vicepresidenta de Huawei España, Gabriel Prat, president del Patronat de la Fundació Convent de Santa Clara, i Eduard Martín, CIO i director de Connectivitat Intel·ligent de MWCapital, entre altres.