Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Ajuntament de Manresa se suma a l'Octubre Trans, amb activitats de visibilització i sensibilització

11/10/2022

  • Una jornada sobre joventut i diversitats de gènere i un taller per empoderar joves LGTBI+, propostes del consistori manresà per commemorar el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans

L’Ajuntament de Manresa ha programat aquest mes activitats per commemorar l’Octubre Trans, que se celebra amb motiu del Dia Internacional d’Acció per la Desapatologització Trans, que té lloc el 21 d’octubre. Els actes proposats pretenen visibilitzar la diversitat sexual i de gènere i especialment les identitats i expressions trans.

La lluita de les persones trans per aconseguir el dret a la identitat o l’expressió de gènere ha portat a celebrar aquesta jornada reivindicativa, amb l’objectiu de fer visibilitzar les experiències trans i el dret a viure-les lliurement. La commemoració reivindica que les identitats trans no són una patologia, sinó una possibilitat de trencar amb els patrons de gènere social i culturalment construïts.

Enguany, el Servei LGTBI de l’Ajuntament de Manresa ha organitzat tres activitats per commemorar aquesta diada, seguint amb la tasca de visibilització i de sensibilització dels professionals i de la societat en general cap a les experiències, les expressions i les identitats diverses. Alhora, les activitats donen compliment al Pla Comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, que conté els objectius específics de donar a conèixer aquestes diades i sensibilitzar al conjunt de la ciutadania sobre la igualtat entre persones i drets en l’àmbit social.

Les activitats programades a Manresa es van iniciar divendres passat amb la sessió del conte “Cua de Sirena”, d’Alba Barbé i Serra i Sara Carro Ibarra, en l’espai de l’Hora del Conte de la Biblioteca Infantil del Casino. El taller, dinamitzat i teatralitzat a càrrec de la Cooperativa Cúrcuma, pretenia visibilitzar i sensibilitzar la mainada, a través del conte i del joc, dels estereotips sexistes, homòfobs i trànsfobs, i fomentar la diversitat i el respecte envers totes les persones.

Taller d’acompanyament per a joves i adolescents LGTBI+

El proper dijous 20 d’octubre, de 18h a 20h, a l’Espai Jove Joan Amades - Oficina Jove del Bages (carrer Sant Blai, 14), es farà també el taller “Miralls”, destinat a joves LGTBI+. El taller pretén ser un espai d’acompanyament específic per a joves i adolescents LGTBI+ per tal de facilitar eines i recursos que contribueixin al seu benestar emocional. Està organitzat conjuntament entre el SAI LGTBI+ de Manresa i L’Oficina Jove del Bages. Per participar-hi o demanar més informació, cal fer la inscripció a través del WhatsApp: 676664142 o escrivint al mail sai@ajmanresa.cat.

Jornada “Joves i diversitats de gènere”, oberta a tota la ciutadania

Finalment, el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI+ de Manresa i el del Bages, com a resposta a les múltiples peticions al voltant d’acompanyaments a joves trans, famílies i professorat,  organitzen la jornada “Joves i diversitats de gènere”, un espai on poder conèixer experiències d’acompanyament de joves trans, tant des de l’àmbit familiar, com des de l’àmbit educatiu.

La jornada tindrà lloc el dijous 27 d’octubre i comptarà amb les ponències de Mercè Alguersuari, membre de Transfamílies Barcelona (Grup de famílies de persones trans); de l’Associació de famílies contra la intolerància per gènere (AMPGYL), i de Sílvia Merino Navalón, membre de la cooperativa d’acció comunitària i feminista Candela i del Projecte Bandada, espai per a joves amb gèneres i sexualitats diverses (abans Oasis). També comptarà amb la participació del Grup Transfamílies del Bages, un grup de mares i pares de persones trans que acull totes aquelles famílies que vulguin un espai on compartir les seves experiències i teixir xarxa i suport mutu.

Serà una jornada oberta a tota la ciutadania, adreçada especialment a famílies i professionals de l’educació on hi haurà espai per a fer preguntes, compartir dubtes, experiències i qualsevol inquietud relacionada amb el tema. Tindrà lloc a la sala polivalent de l’Espai Jove de Sant Joan de Vilatorrada (carrer Alzines, 54) de 18h a 20h. Per fer inscripcions o demanar més informació, es pot escriure a sai@ccbages.cat o trucar al 936930363.

La Catalunya Central disposa d’una Unitat de Trànsit

L’any 1990 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat del catàleg de trastorns mentals. Era el final dels arguments biologistes, en els quals es fonamentava la discriminació. La transsexualitat, però, no va trobar el mateix reconeixement en aquell moment i segueix des d’aleshores considerada una malaltia. Tot i això, des del 2018 l’OMS ha canviat la transsexualitat d’epígraf i passa a formar part del capítol dedicat a “trastorns de la personalitat i el comportament” – en el capítol “trastorns de la identitat de gènere” – a engrossir la llista de “condicions relatives a la salut sexual” i es passa a dir “incongruència de gènere”.

L’any 2016, a Catalunya es va aprovar un nou model de salut que no considera la transsexualitat una patologia, amb les seves Unitats corresponents conegudes com a Unitats de Trànsit. Fins a l’any passat només existia en el si del territori català, la Unitat de Trànsit ubicada a la ciutat de Barcelona, però el passat juny de 2021, a la Catalunya central ja gaudim de la Unitat de Trànsit de la Catalunya Central, ubicada a l’edifici del CAP Bages de Manresa i on s’hi pot contactar a través de transit.cc.ics@gencat.cat.

Espai Jove Joan Amades - Carrer Sant Blai, núm. 14 - 08242 Manresa - +34 93 877 13 60 - manresajove@ajmanresa.cat