17/08/2023
El projecte "MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social" té com a objectiu treballar, a través del teatre, sobre les desigualtats i problemàtiques amb les quals es troben diferents col·lectius per afavorir-ne la seva inclusió i transformació social. “Manresa, Ciutat Àgora” és una plataforma digital que recull i ordena els continguts culturals, humanístics i científics que s’han fet a Manresa en forma de col·loquis i xerrades durant els darrers anys.
Els projectes municipals “Mou-Teatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social” i “Manresa, Ciutat Àgora” han estat reconeguts i incorporats al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya (BBP) de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals. Segons aquestes institucions, aquests dos projectes són exemples de bones pràctiques que poden servir de referència per a altres ajuntaments o entitats locals i animen a compartir-les i difondre-les a les xarxes socials a través de les icones publicades a la web www.bbp.cat.
El projecte "MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social" té com a objectiu reflexionar, a través del teatre, sobre les desigualtats i problemàtiques amb les quals es troben diferents col·lectius per afavorir-ne la seva inclusió i transformació social. Es tracta d’un procés creatiu d’una obra de teatre que pren com a temàtica un problema social d’abast global però contextualitzat a la ciutat, intensiu en hores, totalment participatiu i obert tothom. Aquest projecte està organitzat conjuntament per la sala de teatre Els Carlins, la companyia teatral Cia Sargantana i diferents regidories de l’Ajuntament de Manresa segons la temàtica escollida (Inclusió Social, Cultura, Joventut, Cooperació..), el que li dona un caràcter molt transversal.
“Manresa, Ciutat Àgora” és una plataforma digital que recull i ordena els continguts culturals, humanístics i científics que s’han fet a Manresa en forma de col·loquis i xerrades durant els darrers anys. Funciona com un arxiu, on s’organitzen els actes rellevants de divulgació que han tingut lloc a la ciutat, facilitant que els ciutadans hi tinguin fàcil accés, i que han protagonitzat veus importants en diferents àmbits del coneixement. El projecte està impulsat per la regidoria de Cultura amb la col·laboració de les universitats i entitats culturals de Manresa.
Promoure la millora i la innovació en els governs locals
El Banc de Bones Pràctiques va néixer l'any 1999 impulsat per la Fundació Carles Pi i Sunyer amb la col·laboració dels municipis i institucions vinculades al món local. A partir d'aquesta data el Banc s'ha anat renovant de forma periòdica per actualitzar les pràctiques i millorar la recollida, avaluació i difusió de les experiències. El seu objectiu fonamental és promoure la millora i la innovació en els governs locals. Els instruments per aconseguir-ho són la difusió d'experiències, seguint una metodologia comuna, i la reflexió i l'intercanvi de coneixement sobre polítiques locals.
El projecte es fonamenta en el treball en xarxa entre els ajuntaments de més de cinc mil habitants, la Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d'estudis autonòmics i locals i experts dels diferents àmbits de polítiques públiques.
Les fases principals per al desenvolupament del projecte són: l'elaboració inicial d'uns criteris d'avaluació de bones pràctiques, la detecció de bones pràctiques al territori, la seva avaluació i, finalment, la seva difusió.
(*) Peu de foto: El projecte MOU-Teatre ha estat reconegut com a exemple de bones pràctiques de l’Ajuntament de Manresa