11/05/2021
L’acte institucional tindrà lloc dilluns vinent, 17 de maig a les 19 h, a l’Auditori Plana de l’Om. Durant l’acte es presentarà el Grup de Transfamílies del Bages i l’espectacle “Arrels”, creat per Mateu Peramiquel i Mar Puig. L’acte és obert a tothom i la reserva d’entrades es pot fer a través de la pàgina web del Kursaal.
El 17 de maig és el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, per aquest motiu, des del Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI de l’Ajuntament de Manresa, amb coordinació amb altres Serveis i departaments, s’organitzen diverses accions enfocades a la sensibilització entorn de la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Tal com s’explicita en el pla comarcal per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (2018-2021), fer visible la diversitat contribueix a combatre l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, encara presents a la nostra societat.
Tenint en compte la situació actual —generada per la Covid-19— moltes de les accions encaminades a la sensibilització i prevenció de la LGTBI-fòbia proposades per aquest any es difondran a través de plataformes virtuals o de les xarxes socials. Com la presentació pública del nou Punt d’Atenció Laboral LGTBI+ (CIO Manresa), les sessions formatives al voltant de la diversitat afectiva, sexual i de gènere dirigides al personal de l’Ajuntament de Manresa o l’inici de la campanya per la modificació de les icones dels lavabos dels equipaments municipals per tal que siguin més inclusius.
Per altra banda, des de l’Oficina Jove del Bages, en coordinació amb el SAI municipal, es difondrà l’activitat “La diversitat és riquesa”. Es tracta d’una activitat proposada en anys anteriors al ‘Punt al Campus’ i ‘Punt al Pati’ que a través de les sessions presencials en les diferents universitats i centres de secundària de la ciutat, pretén generar reflexió i donar eines per acceptar la diferència i sensibilitzar envers la diversitat sexual i de gènere, apostant per una societat més diversa i, per tant, més rica. S’hi ha participat durant els espais d’esbarjo de la primera quinzena de maig a cada un dels centres educatius de secundària i universitats de la ciutat.
El dia 14 de maig a les 18 h de la tarda a l’espai de Cal Llovet de Santpedor, amb coordinació entre el SAI de Manresa, el SAI del Bages s’organitza també “La importància de fer xarxa: Taula rodona d’entitats LGTBI+ del Bages”. Un espai en què les Entitats LGTBI+ de la comarca podran donar-se a conèixer i reflexionar de la importància de fer xarxa en aquest àmbit. Les persones que tinguin ganes de participar-hi podran accedir a l’activitat de forma lliure i podran demanar més informació contactant amb un dels dos SAI’s a través sai@ajmanresa.cat; sai@ccbages.cat
Penjada de bandera al balcó de l’Ajuntament i acte Institucional a l’Auditori Plana de l’Om
La jornada del 17 de maig arrencarà a dos quarts de 10 del matí amb la penjada de bandera irisada a la façana de l’Ajuntament a càrrec de representants dels grups municipals del consistori, una actuació que dona resposta a l’acord de Ple aprovat el 18 de juny de 2020, a través del qual es comprometia a penjar al balcó la bandera irisada cada 17 de maig, Dia Internacional conta la LGTBI-fòbia; i cada 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.
A les 19 h de la tarda, a l’Auditori de la Plana de l’Om de Manresa, es realitzarà l’acte institucional amb l’objectiu de donar visibilitat i sensibilitzar envers la diversitat i per la no discriminació contra les persones LGTBI+. L’acte és obert a tota la ciutadania que podrà accedir a través de la reserva d’entrades de la pàgina web del Kursaal de Manresa.
L’acte s’iniciarà amb els parlaments de la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas; la representant del Grup Transfamílies del Bages, Cecília Comas Simon; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Roca Camps; i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia.
Durant l’acte es farà la presentació del Grup de Transfamílies del Bages i l’espectacle “Arrels”, una història d’autosuperació personal creat per Mar Puig i Mateu Peramiquel, i interpretat per Leo Reventós i Vinyet Morral.
A banda, durant els mesos de maig i juny, es pretén continuar donant èmfasi en la visibilització de la diversitat afectiva, sexual i de gènere aprofitant les diades del 17 de maig i del 28 de juny.
Accions durant tot l’any
El SAI LGTBI treballa tot l’any a través d’accions quotidianes de sensibilització: els tallers als instituts de la ciutat “Diferentment iguals”, la cessió de materials a les escoles per a treballar a través del joc la diversitat familiar, sexual i de gènere, entre altres activitats, o les col·laboracions que periòdicament ajuden a visibilitzar, sensibilitzar i prevenir la discriminació envers les persones LGTBI en l’àmbit comunitari.
Per a més informació i demandes concretes podeu contactar amb el SAI de l’Ajuntament de Manresa a través del correu (sai@ajmanresa.cat) o de les xarxes socials (@sailgtbimanresa).