07/02/2022
Després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia, el mercat medieval recuperarà els dies 26 i 27 de febrer els carrers i places del Centre Històric. Nous espais, nous guions, nova cançó, més actrius i més teatre de carrer faran guanyar espectacularitat a l’esdeveniment, que per primera vegada reunirà els personatges del Bisbe Galceran Sacosta i el Rei Pere III a l’escenari de la plaça Major. Pel que fa al mercat medieval, es tornarà a estendre al llarg dels principals carrers, amb parades d’artesans, alimentació, tavernes i demostracions d’oficis, entre altres.
La Fira de l’Aixada de Manresa retornarà enguany als carrers i places del Centre Històric després que el 2021 no es pogués celebrar a causa de la pandèmia. Ho farà, a més, carregada de novetats, coincidint amb el seu 25è aniversari. Així ho han explicat aquest migdia els responsables del certamen, en una roda de premsa que ha reunit la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols; el coordinador de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols Padrós; i membres de la Taula de Coordinació Artística de la Fira: Tàtels Pérez Grau, Climent Ribera Riera, Mireia Cirera Pintó i Dani Ledesma Jiménez.
Entre les novetats més rellevants hi ha l’estrena de nous guions per als actes centrals. Estan escrits per la dramaturga Sílvia Navarro Perramon i tindran un nou format, adaptat als nous temps, per tal que puguin guanyar en teatralitat i espectacularitat. També s’estrenarà la ‘Cançó de l’Aixada’, amb lletra de Sílvia Navarro i música de David Moreno Sastre. Segons han detallat els organitzadors, “és un himne del poble per alçar-se enfront de les injustícies”. En la presentació d’avui, s’ha pogut escoltar per primera vegada, dins un vídeo que s’ha editat amb motiu del 25è aniversari (podeu veure’l en aquest enllaç).
El Bisbe Galceran Sacosta i el Rei Pere III continuaran sent els protagonistes indiscutibles, però al seu costat els personatges femenins agafaran embranzida. Així doncs, coneixerem la Reina Maria de Navarra, i la seva opinió sobre la situació en la qual es troba Manresa. I també la història de l’Agnès, una noia de poble, i el Bernat, amb els quals viurem d’una manera molt més propera el conflicte que s’està produint a la ciutat. Amb la incorporació de més actrius, també neixen nous papers: la comerciant, les veïnes, la prostituta i un grup de vilatanes.
Un dels canvis significatius serà que tant dissabte com diumenge es podrà seguir el desenvolupament de tota la història, de principi a final (abans es feien recreacions diferents dissabte i diumenge). Dins d’aquesta història, es podrà reviure l’arribada del Rei Pere III, acompanyat del seu seguici, i com els ciutadans el faran coneixedor de la pobresa en la qual es troba Manresa per culpa de la negativa del Bisbe Galceran Sacosta a donar permís per a la construcció de la Sèquia. Serà a la tarda quan la ciutat rebrà el Bisbe que, per primera vegada, es trobarà amb el Rei, en una nova versió en la qual guanya pes la teatralitat enfront del rigor històric. La trobada es produirà a l’escenari principal, que se situarà al mig de la plaça Major, en un format per ser vist a 360 graus.
A banda de les novetats dels actes centrals, les entitats, en la seva majoria, estrenaran nous espectacles i nova durada (que serà d'entre 10 i 12 minuts), amb l'objectiu “que passin moltes coses a molts llocs”. Així, hi haurà més espais per al teatre: a la plaça Sant Ignasi Malalt, la Casa Amigant, la plaça Europa i la plaça Major s’hi afegeixen la plaça Puigmercadal, la Plana de l’Om, el Carrer del Balç i un nou racó al parc de la Seu. També hi haurà més teatre de carrer, perquè actuaran sense escenari. Els escenaris quedaran reservats per als grups de dansa, que actuaran a la Seu, la plaça Major i enguany també a la plaça Puigmercadal.
En total, la Fira de l’Aixada comptarà amb 415 participants, a més a més de l’equip tècnic necessari.
Durant la presentació d’avui, que ha tingut lloc a la sala d’actes del Casino, s’ha estrenat un vídeo que recull els millors moments dels 25 anys d’història de la Fira de l’Aixada. El vídeo es podrà veure als canals de YouTube de l’Ajuntament de Manresa i de Manresa Cultura, així com a les xarxes socials institucionals i a les de la Fira de l’Aixada.
El mercat medieval, al llarg del Centre Històric
Pel que fa a les parades, tornaran a estar escampades pels carrers del Centre Històric (zona parc de la Seu, plaça Major, carrer Sant Miquel i carrer Vilanova, Sobrerroca, plaça dels Drets, Joc de la Pilota, plaça del Carme i zona de plaça Europa, Milcentenari, Muralla del Carme i Infants). A més a més, com el teatre i la dansa, les parades també guanyen l’espai de plaça Puigmercadal.
El mercat medieval estarà conformat per parades d’artesans i de demostracions d’oficis, i també tavernes i parades de productes alimentaris, com melmelades, conserves de fruites, conserves vegetals, licors i aiguardents, envinagrats, adobats, salmorres i salats, caramels i essències silvestres, llaminadures, herbes i tes, anxoves, productes làctics, formatges i matons, pa i pastissos, creps i parades amb diversificació de productes. En aquesta edició, es recupera el pa i la cervesa de l’Aixada.
Una fira medieval dins la Festa de la Llum
L’Aixada de Manresa forma part del programa de la Festa de la Llum de la ciutat, que se celebra al voltant del 21 de febrer, dia festiu, i que rememora el misteri segons el qual, ara fa 677 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme, un fet que va permetre resoldre el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia de Manresa.
Així, la fira té l’objectiu de transportar el visitant al segle XIV i fer-lo partícip dels fets, fent reviure els personatges principals de l’època, que conviuen dins un extens mercat medieval d’olors i colors, bullici de la ciutat.
Podeu descarregar el programa complet de la Festa de la Llum i de la Fira de l’Aixada en aquest enllaç